lördag 31 december 2011

Gott Nytt År!

Ja då är det åter igen dags att ta farväl av det gångna året och hoppas det blir ett bra år det som kommer inom några timmar.
Jag tycker bara att det är fel att det fortfarande finns folk som slänger ut sina pengar på smällare och fyrverkerier en sådan här dag. De kan inte ha mycket känslor för alla våra djur som vi har runt omkring oss.
Vi fick en lapp i lådan igår att vi var välkomna upp till vändplan vid midnatt för att fira in det nya året och man kunde ta med sig egna fyrverkeripjäser mm. Det var hyresgästföreningen här som bjöd in alla till detta. Jag har av vissa skäl gått ur den föreningen sedan et par år.
Många av dem i styrelsen har också katter och hundar förresten och man kan ju fundera vad de tänker med en sådan här kväll! Inte är det på skotträdsla inte!

Vi ska faktiskt gå till kyrkan eller rättare sagt fara dit , det är klockan 16.00 och det är ju så att konfirmanderna måste välja två gudstjänster på lovet.
Efter åt så ska vi äta kokt tunga,grönsaker,potatis , kålrotslåda och köttbullar mm. Efterrätt blir det också Jennys hemmagjorda paracotta.
Vädret är okej, solen vill kika fram snart och minusgrader och snön som kom ligger kvar. Vad mer kan vi begära häruppe?

torsdag 29 december 2011

Mellandagarna......

Om jag börjar med annandagjul så var det ju lite blåsigt och grått ute. Det hindrade ju inte oss från att fara ner till gallerian och lyssna på årets Idol-vinnare Amanda Frodell och hon som kom trea nämligen Moa Lindell. De sjunger ju mycket bra. Mycket folk var det också. Tjejerna som är 17 år gamla var på sin första turne och resa hit upp. De sjöng två låtar var, kompade på gitarrerna. Någon låt av dessa var egen gjorda.
Efter framträdandena så signerade de sina skivor och folk tog kort på dem.

Det har ju stormat ordentligt här några nätter som det tydligen gjort lite varstans i vårt avlånga land. Hos en del gick även strömmen och hörde att några hushåll här omkring fortfarande saknar elektriciteten. Vi får hoppas de får tillbaka den snart. Den är ju väldigt viktig för oss alla i dagens samhälle. Trygghetslarmen hos de äldre måste ju fungera till hundra procent också.

I onsdags tvättade jag upp lite grann igen och det gick ju bra som vanligt. Det var bara jag i hela tvättstugan.
Nu tänker jag inte tvätta något mer i år. :)
Nästa tid tog jag den 7 januari 2012. Vi får hoppas på ett bra år, och att jag får napp på ett jobb snabbt som bara den.Det är ju skottagen den tjugonionde februari såg jag och då måste det ju vara dags för OS också i sommar. Jag har inte hört var de ska hålla till förstås men det får man nog veta eller läsa då tiden för detta är inne. Vinter olympiaden är ju någonstans också?

Idag har vi varit ner på stan igen för att kika lite på rean,det fanns mycket fint och billigt men jag köpte ju inget denna gång, Jo det blev en almanacka i rött konstläder,den var så skön att ta i må ni tro. Ja konstläder vet jag inte om det var precis men någon sorts mjukare plast i alla fall. Det var på Akademibokhandeln.

Jag passade också på att handla maten till Nyåret och det som fattades. Men någon sorts läsk får det bli i morgon och kattsand.
Det är lite av tradition att vi har kokt tunga,potatis och grönsaker och förstås också den vita såsen.
Köttbullar och kålrotslåda måste också hänga med. Sill och sillsallad och rödbetssallad om man skulle vilja ha det finns ju kvar sedan julen.
Vi brukar också ha en liten nyårs gåva till varandra. Kravet är bara att det ska inte kosta så mycket, det är ju egentligen tanken som räknas!
När vi körde hem snöade det hela vägen och det känns kallare så hoppas nu att det får stanna kvar ett tag. Det har varit soliga dagar från julafton och ett par dagar efter den också, men lite mer snö vill vi ha i alla fall och det måste i så fall bli några minusgrader till så den hinner ligga till sig på vägarna så det blir en bra körbana och mindre halkrisk för fordonen.

På tal om bilar så var jag in på en bilaffär i förra veckan och hittade en golf från 2003 och den hade gått 11.500 mil jätte fin. Min golg har gått 19.500 mil och är en -95.
Inget fel på den heller. Jag kör inte så mycket egentligen. Men jag ska se om jag hittar någon man i bekantskapskretsen som ska få kika på denna andra. De förstår sig ju på var de ska titta innan bilköpet.
Jag ska också provköra den hade jag tänkt.

söndag 25 december 2011

Juldagen!

Idag har vi inte gjort så speciellt mycket. Vi sov rätt länge och det var även idag en fin solig dag. Jag tycker att det känns som att vi går mot ljusare tider. Det var ju länge sedan vi upplevde en så här varm jul, för i fjol hade vi mycket kallt och massor med snö.
Till jul ska det ju vara lite vitt på marken tycker jag,fast det kan ju inte vi bestämma över. Vi får ta det som det blir.
Det är ju på flera ställen i vårt avlånga land som haft det rätt snöfattigt i år.
Vi har ätit tester som man brukar så här efter julaftonen. Det gick ju bra det också.
En del affärer bhar börjat med rean redan idag, fast jag tycker ju att det är för tidigt.
Men det är ju klart man kan ju hitta bra grejer på reorna.

Julaftonen!

En riktigt strålande dag med sol och plusgrader. Ingen snö bara gröna gräsmattor.
Ifjol hade vi massor av den vita varan må ni tro.
men jul blir det ju ändå.
Vi var hemma och hade det väldigt bra. Hade ju handlat lite traditionell julmat förstås och vi hade fixat julbak i olika verk. Jag menar kakor,bullar, godis av lite av varje.
Jag tycker ju själv att julen börjar inte förrän efter 15.00 och efter Kalle.
Vi hade gjort gående bord och satt rätt länge med maten samtidigt som vi tittade på tv:n.
Julklappar hade vi ju också fast inte så mycket.

måndag 19 december 2011

Måndagen innan jul.....

Det snöade bra länge i går kväll,och lite grann i morse. Det är kring nollan så det är slaskigt på vägar och gångbanor. Blir nog kallare denna natt tycktes de lova från SMHI och det hoppas jag verkligen, för nu vill vi behålla resten av snön och lite mer är faktiskt välkommet!
Jag hade tänkt skura golven idag, för i morgon så måste jag fara till stan och det tar nog hela dagen.
Onsdag blir nog en rätt snabb tripp dit också. Jag tänker i alla fall handla det som är kvar i morgon för sedan ska jag bara ta igen mig lite och invänta Erica som skulle höra av sig om jobb mm, och det blir ju på torsdag.

söndag 18 december 2011

Fjärde söndagen i advent!

Idag fick vi ju inte sova länge för det var konfirmand träff i kyrkan. Det var en julkrubbe gudstjänst och föräldrar och syskon skulle också närvara. De brukar annars spela en pjäs dagen till ära men nu fick de hämta julkrubbe personerna eftersom prästen läste och berätta om dem.
Det var kaffe efteråt, fast vi gick ner till boa och tittade på grejerna de hade till försäljning. Jenny hittade en jätte söt kopp med ett rött ljus i och ett fat för fem kronor.
Josefin spelade rundpingis med prästen och övriga konfirmander nere i källaren.

Det var inte i kyrkan i Grundsunda utan rätt nära oss, det är bara att gå nedför backen så är man vid Kyrkans Hus(um). Tog bilen ändå för skulle passa på att handla efteråt.
Det har snöat hela natten och jag tycker det fortsätter så vi får hoppas att det blir ett par minusgrader så vi får behålla denna snön.

Idag blev det champinjonsoppa , skinkmackor, till lunch förresten. Det var gott.
Nu i kväll så har vi klätt julgranen och den blev ju rätt bra. Förr om åren har vi haft mycket saker hängande i den.
I år har vi sorterat bort lite utav detta, och någon liten atteralj finns också med och måste bara finnas med år från år.
Granen lyser upp så fint.

måndag 12 december 2011

Måndagkväll!



Idag har det varit ett lite grått väder, ja det har snöat lite här också. Det har varit vid nollan hela dagen och det gör ju att det går mycket bra att göra snölyktor och gubbar mm.
Sparkföret är det inget fel på heller såg jag nu i kväll . Det går nog som en dans nedför vår backe ala lutning tio tror jag. nej inte vet jag hur stor lutningen är på backen men den är rätt kämpig att ta sig uppför i alla fall.
Har nog åkt spark nedför den något år men bromsade rätt mycket och det måste man ju om man ska komma neråt helskinnad. Men det är inte så kul att bromsa med en spark som är gammal och vind heller, fast jag gillar den annars.
Mitt första inköp då jag flyttade från Rinkeby till Åsele i början av 1982. En orsaspark för 400 kr och nu är de så väldigt dyra.
Jag har länge tänkt att sandpappra våra sparkar och måla dem i gammaldags färger någon varm sommar, kan ju bli den kommande om andan faller på. :)

Har varit ute med Madicken på långpromenader i skogen.
Klär man sig varmt så kan man vara ute länge.




söndag 11 december 2011

Lite nostalgi.....



Kunde inte låta bli att kopiera detta från google. Hur många lekte med pappersdockor som små? Jag var en av dem. Man hade ju kul med kompisarna. Jag minns när Ann och jag hade varit i skogen och åkt skidor eller tefat så fick vi alltid till hennes mormor för att fika varm choklad och smörgåsar eller bullar och sedan tog mormodern fram en hel låda med klippdockor som vi kunde sitta i timmar och leka med. Vi satt på golvet i vardagsrummet minns jag. Hon bodde i en etta med sovalkov och kök.
Ann hade hittat en docka vid namn Gunilla och var så stolt över den minns jag.

Tredje advent..... redan!

"När tredje ljuset brinner är snart Lucia här, hon bjudet oss på kaffe och bud om julen bär!"

Ja de där verserna kring julen och på luciamorgnarna har man fått i sig då man jobbat på förskolor,och förskoleklasser under många år. De är så lätta att lära in och eleverna har varit mycket spända på att verkligen kunna dem utantill.

I kväll till kvällsfikat ska vi åter igen tända vårt tredje ljus i vår keramik och tomtestake.
Klockan 16.00 är det Lucia högtid i kyrkan och efter detta så får man äta julgröt och jul tallrik i församlingshemmet för en 50 kr.
De har lotterier också och det brukar vara allmänt trevligt där.
Sist vi var med var för två år sedan.

Det var fullt i tvättstugan denna helg men ska gå och titta lite senare i alla fall.
Vädret här är mulet men ingen nederbörd, det har kommit ner lite vitt i natt, så om man inte ser upp så kan man halka omkull. Det är lite förädiskt därute, gäller att ha bra skor eller broddar.

Det kan ju också bli kakbak mot kvällen. Det ska ju bakas chocklatechips och flarn sedan är det bara att invänta helgerna. :) Men det är ju förstås kvar att fixa det där med godiset också.
Har börjat köpa hem lite mat också , för då är det ju bara färdkvarorna som man får köa om.

Ja det var lite av det vi tänker göra idag.






lördag 10 december 2011

Nobeldagen

Nobeldagen och flaggan i topp!

Idag har det varit en någorlunda vacker dag. men den vackra snön hade förvandlats till modd, och halt var det på vissa ställen. Broddar gäller skulle jag tro. Mina har legat i handskfacket i bilen rätt länge. I fjol så behövdes de inte för snön låg ju kvar från första stund.
I morgon skulle det tydligen bli sol igen och det gläder vi ju oss med.
Idag har vi ätit köttfärsgratäng med taccokryddning och med detta så hade vi bandmakaroner och gurka. De sålde gurkorna mycket billigt idag , de var faktiskt rätt goda. Jag gillar inte tomateroch gurkor så här på vinterhalvåret. Vi köper gärna djupfrysta grönsaker då.
På eftermiddagen så var vi på Husumgården och deras julmarknad. Mycket folk och diverse lotterier,försäljning av hembakt bröd, cccosmetika mm. Man kunde förstås också fika där eller köpa sig en körv.
En lärare på skolan hade sin knivsamling att visa upp. Han gör dem själv och har varit lite överallt i världen för att visa upp den. Det är en intressant samling må ni tro.
Jag van n en vit broderad duk , sommarkänslor i den. Josefin vann en badhandduk. Lottpris fem kronor
Vid fem- tiden så kom Lucia med tärnor och skolans kör i bakgrunden.

Nu är vi på Nobelfesten, det är grejer det. Vilken mat, klädsel och fint uppträdande de har. Lite speciellt är ju att vi har en svensk med där detta år.





fredag 9 december 2011

Lutfisken!





Ja idag har jag varit till stan och shoppat mat inför helgen. Det blev en snabb tur för vädret höll på och bli till det sämre för bilkörning. Jag vet inte hur många sekundmeter det blåste men det kändes verkligen då mansatt inne i bilen. Synd att man inte kunde spänna ut vingarna och ta sig hem den vägen, Ha!Ha!
Det regnade samtidigt och snömodd på vägen förstås. Blev om körd av en långtradare först på E4:an och det gick ju bra. Gillar inte och ha dem i baken.
MEN efter den så kom det en vanlig personbil och den stänkte ner vindrutan så jag var tvungen och bromsa för jag kunde inte se någonting innan jag slog på torkarna. Undrar hur fort den föraren körde egentligen?
Jag vill inte ha bråttom när jag kör, tar alltid det lugnt på vägarna i alla klimat.
Det betyder ju inte att jag lus-kör,jag följer ju trafikreglerna och hastighetsskyltningen. Vill de köra om så får de.

Idag är det ju dags att lägga lutfisken i blöt om man tänker ha det på julafton. :)
Tänk att det finns en gammal kul traditon till det också. Undrar hur många som gör detta nu? De flesta köper nog den djupfryst /förpacking eller färdiglagad.
Jag gillar lutfisk,men äter den på mitt speciella sätt. Det vill säga lutfisken för sig på tallriken, likaså vitsåsen,och ärter plus potatis förstås. Jag vill inte blanda ihop det alls.
Kryddpeppar hade mina föräldrar också men det behövs inte.
När jag var lite så tyckte jag att det var mycket ben och stora i fisken och det kan väl ha att göra med att jag äter den på mitt sätt.
Vi har haft den någon jul men det är inte tradition här alls . Möjligtvis så har jag köpt och lagt i frysen för senare bruk.

Ska väl inte göra så speciellt mycket idag mer än det vanliga.







En bild som visar hur vädretsmakter håller på längs kusten idag! Synd att ni inte kan känna hur det blåser!!!! :)
:)
:)




Lutfisken forts.

torsdag 8 december 2011

Hej mitt vinterland....

I natt har det snöat minsann och det fortsätter. Det är dags för vår vaktmästare att placera ut sopborstar vid dörrarna. Det blir ju så mycket snö indraget annars.
Nu hör jag plogbilen här på gården. Första gången i år alltså.
I kväll så ska vi få äta tacos med konfirmanderna. Vi föräldrar ska få se hur de jobbar etc. Det blir lite teatrar tror jag.
Men maten brukar ta överhanden i alla fall som jag minns för två år sedan.

Annars har jag inte så många måsten idag, Madicken och katterna måste ju få kännas vid lite. Än så länge är kissarna lite försiktiga. Madicken skäller på dem ,hon vill ju leka men det skrämmer ju de små-. Jag får försöka ta det i från henne . Det går ju om man är konsikvent.
Fungerar det inte med henne så får faktiskt Aina hitta någon annan familj.
Det blev ju lite hastigt igår känns det som.


onsdag 7 december 2011

Onsdagen den 7 december...

Idag for jag ner på Miroi för att träffa en kompis, vi pratade jätte länge om allt möjligt. Efteråt gick jag runt och kikade på några presenter igen utan köp. Sedan for jag till Strömsknallen som ligger åt våtrat håll för att leta efter en lykta som man kan ha utanför dörren. Jag hittade en som man har ett lite tjockare ljus innanför och jag tror nog att jag ska fara och köpa den någon av dessa dagar. Lite ovanlig var den. Jag tyckte om den med detsamma jag såg den faktiskt. Men köpte två julklappar också.

Nu i kväll ringde vår granne Aina och frågade om vi kunde ta en av deras hundar Madicken, för det gick lite dåligt och ha den och Tjorven tillsammans med Svens nye ledarhund. Jag har ju sagt att vill eller kan de inte ha n denna kvar så finns vi.
Nu har vi alltså blivit med hund igen. Det går bara bra och katterna kommer att acceptera den nye medlemmmen snart det tror jag. Men det får ta sin tid.
Hon är en blandras,med Cavallier,schäfer, pudel finsk lapphund och två raser till. Hon är fin!
Jag ska sätta in foton på henne också.

Men som sagt allt gick så fort idag med detta! Men nu kan vi ta långa promenader igen,det har jag i alla fall saknat.

6 december...

Idag har det varit ett riktigt fint väder igen,vi har sett solen och snön ligger fortfarande kvar på marken. Jag har inte gjort så mycket idag mer än det vardagliga. Varit på en del afärer och kikat efter priser på vissa julklappar. jag var in på ÖB och köpte ut lite av de nödvändigaste varorna som var slut här hemma.
På kvällen vid 18.00-tiden så åkte vi ner till Parkskolan för det var en julmiddagsträff. Eleverna hade fixat i ordning allt. Det var mycket i fiskväg som till exempel sill, lax makrill och inlagdströmming och även lutfisk.
Varmrätterna var ju allt som kan tänkas finnas på ett julbord.
Jag hoppade faktiskt över ostarna och blanan och kexen. Jag blev ju så mätt må ni tro.

Till vår stora förvåning så kom de också in med kaffe,deserter i massor och det måste man ju smaka på.Där fanns knäck, praliner med olika smaker, ris-ala-malta och en slags kolasås eller med rårörda lingon som eleverna plockade i höstas.


Det var ju oclkså Finlands självständighets dag så vi fick ju fira den riktigt ordentligt med god mat och trevligt umgänge i år. Min mor var ju född i en by utanför Vasa och brukade alltid prata om denna dag och minnas.

Det hela avslutades med en frågeslinga runt hela gymnasiet, fast inomhus förstås. Det var frågor som rörde livsmedel mm.
Kul grej,fast några föräldrar hade farit hem tidigare men vi som var kvar tyckte att det var så roliga och intressanta frågor.
Vinnaren fick en tre rätters på restaurangen som pris.



måndag 5 december 2011

Vintertiden har börjat!

Ja som synes så har snön kommit till oss också. Det började snöa vid 22.00 -tiden igår och har sedan hållit på under natten. Det var bara ett tunt snötäcke som låg på marken. Det blev ju lite ljusare ute.
Bilden har jag bara l¨nat från internet eftersom jag inte har någon kamera



Jag har tagit fram tomtarna idag och lite andra grejer. Nej då granen får nog vänta till innan fjärde advent, lördagen.

Nu gäller det de återstående kakorna, dvs drömmar, flarn med fyllning av en sorts vaniljcreme och sedan americanska chokladcookies.
Innan den 23:e ska det också göras lite godis.
Allt som ska handlas in ska vara klart också för det blir ju bara köer annars . Färskvaror måste man ju också ha så det får ju bli närmare jul.

Julen är ju inte så lång i år bara över en helg så egentligen behövs det inte så vansinnigt mycket i matväg. Tar det slut så är ju affärerna öppna veckan efter.
Lite klappar kan det ju bli under granen






Vintertiden har börjat!

söndag 4 december 2011

Andra advent!

Idag så har det snöat 3 dm i Dorotea, folk är liksom tokiga de har ju längtat efter denna varan.
Men jag tyckte att det såg ut som blötsnö, så om de inte får minusgrader så försvinner den ju.
Här hos oss har vi plusgrader som vi alltid haft och sol .
Vi var på en liten julbasar i Gideå idag. Det såldes mycket fint. Jag fastnade för vackra knypplade s.k. bokmärken i alla möjliga färger.
Det var vårrullar,munkar och annat fika också.

Vi gick in på affären där för att handla de livsmedel som var slut och där blev vi bjudna på glögg och pepparkakor.

Vi for hem sedan och fixade i ordning tacokycklingen som vi åt med ris.
Nu håller jag på att tvätta igen, och sedan ska min tomtelåda fram och placeras ut här i vardagsrummet och köket.
Men dukarna är tyvärr inte strukna än så det får kanske bli i morgon, vi får väl se.
Jag vet inte riktigt om jag måste byta till mina julkappor i vardagsrummet också. Tycker ju att jag nyss satt upp de andra. Julen är ju visserligen inte så lång heller, fast ser man i grannarnas fönster så sitter det julgardiner där.








fredag 2 december 2011

2 december...

Det där blåsvädret höll på långt in på natten må ni tro, och på morgonen hade en stor gran vid parkeringsplatserna blåst ner. Hade den varit en meter längre hade den hamnat på en bil. Nu hade den ju landat exakt mellan två bilar och gångstigen.
Ska se om jag kan fota den i morgon och lägga in här. Det blir nog så att den får nog ligga kvar länge utan att någon tar rätt på den. :)

Vädret har varit varmt och solen har vi sett också. Har varit på stan idag och det känns att jag är rätt nöjd.
De hade också svarat på ett jobb jag sökt så nu gäller det att hålla tummarna uppe. :)





Har lånat denna blåsiga vy på internet.

Rösta!

klicka på länken nedanför, för att rösta:

torsdag 1 december 2011

"Hon är kvar!"

Jo ,jag har tror faktiskt att "Orkanen Berit" är kvar här och har en mycket stor makt just nu det blåser som bara den och det viner i granarna.
Men hon ska väl snart ge sig tycker jag och fara någon annanstans för nu har vi fått nog.
Har förresten bakat en sockerkaka idag och den är på gräddning. , synd bara att vi inte kan smaka på den för den ska in i frysen så fort den kalnat.
Bullarna är kvar och jag tror nog att Jenny vill baka dem själv.
Josefin ska göra några kaksorter. Jag acskyr att göra kakor, tycker det tar för lång tid.
Efter allt bakande så blir det att göra lite julgodis som knäcken,gräddkolan och chokladbollar fast jag säger negerbollar ändå. Kan inte förstå varför man inte får använda det namnet längre. Det har ju inget att göra med våra invandrare tycker jag, dessa människor är ju jätte trevliga och glada och även hjälpsamma.
De vill oftast lära känna oss svenskar, och det gäller ju att ta dem på rätt sätt. De vill jobba och göra rätt för sig.
Nog pratat om detta nu.