måndag 31 oktober 2011

Måndag och lov....

Idag tror jag inte det blir så mycket speciellt. Jag ska städa upp lite och sedan måste jag ringa två samtal till jobb jag har sökt. Ja det krävs ju först och främst en fungerande telefon förstås.
Det ska nog bli någon liten resa till Umeå denna vecka och bad på Äventyrsbadet här i stan. Jenny vann ju en biljett. Jag själv gillar den varma härliga bubbelpoolen och att bara få simma.
Just nu ser vädret lovande ut det är sol och varmt ute.
Småfåglarna har käkat upp hampfröna ser jag så det måste fyllas på. Någon talgboll tänker jag inte köpa för skatorna tjuvar dessa. Fåglarna tår gå till grannas och äta dem, fast såg att de stötte hade varit där också.

söndag 30 oktober 2011

Oktober 31....




Jaha då var det dags för denna nyinplanterade helgen igen. Det är ju rätt intressant vad vi tar efter det stora landet i väster jämt. Men i och för sig spelar det ju ingen roll heller för hösten är en lång tråkig årstid annars så lite kul i höstmörkret måste vi väl ha i Sverige också.
Det är ju mängder av skoj om man bara har lite fantasi med att fixa och greja inför diverse partyn,fester eller vad man ska kalla det.
Jo vi har ju påskakärringarna förstås som knackar dörr till påsk så varför inte lite häxor,demoner,fladdermöss nu.

Mitt första halloweenparty upplevde jag i Farmington Hills Michigan hos Nina. Hon var en sådan där duktig ledare för YFU = youth for understanding, ett ungdomsutbyte över hela jorden.
Hon ville att alla ungdomar i hennes upptagningsområde skulle ha roligt tillsammans och anordnade mycket partyn för oss och de amerikaner som var intresserade att träffa oss.
Ja hon var inte ensam för mamman i familjen där jag bodde var lika entusiastisk och hade god hjälp av henne. Vera är också en toppen människa och jag måste få träffa henne igen för hon börjar ju bli till åren som alla andra.
Minns också Mrs Ditsayzy som god hjälp då det gällde fester. Mrs Rollingson på Harrison var också en fin person.

Jag kommer ihåg att det var mycket spännnande med dessa partyn och jag klädde ut mig till snickare, hade en keps med mig från Sverige och jeans och lite lånade verktyg bland annat.
När jag kom dit så var det många olika förklädnader heter det väl -ok. En kille från Filipinerna satt på golvet med långt hår,en peruk som var av samma material som halmhattarna och sedan hade han solglasögon. Fernando var Drakula med en grön mask.

Alla som var ditbjudna hade ju förstås tagit med sig något ätbart också, så det fanns massor av mat hela kvällen och även till flera dagar efter.
Chips, ostbågar,popcorn,godis och pajer,efterrätter pampkinpaj och chokladchips ,peanutbutter cookies mm,mm,mm! Se bilderna på några här nedanför....


De där festerna går inte att jämföra med våra halloweenpartyn tror jag de måste ju upplevas på plats. Tur jag har lite minnen från den tiden på några foton.



En liten parentes är ju att det är lite synd att en det firar den då vi firar Alla helgonsdag här , då vi gör fint på kyrkogårdarna genom att tända ljus.Men enligt USA så är Halloween alltid sista helgen i oktober och det kan ju vara 29,30 eller 31.

Vår helg ska vu ju också ta tillvara på tycker jag men var och en bestämmer ju det själv eller hur?






lördag 29 oktober 2011

Vänskap!












Tyckte denna bild passade så bra idag att ha här : Varför det nu då undrar ni. Jo på den tiden då jag jobbade och bodde i Stocholmstrakten så träffade jag en väninna och vi lärde verkligen känna varandra bra, hade mycket roligt då vi träffades.

Vi har tydligen tänkt på varandra sen vi skildes åt. Hon var född i en del av Finland där min mor en gång härstammade och flyttade tillbaka dit utan min vetskap. Jag själv for ju norrut.
Jag sökte efter henne på facebook för några veckor sedan och idag när jag slog på datorn så hade hon svarat på mitt mail
Gissa om det kändes fantastiskt att höra ifrån henne igen!!!!! De bodde på Åland sa hon. Vi här har pratat om att fara dit något år på semester för jag har aldrig varit där. Nu har vi ju chansen också. Fast man måste ju ta sig till storstan också.

Hon var fritidspedagog och jobbade i Rinkeby. Hennes lägenhet ute i Hässelby Strand var samma som jag varit och kikade på men tog den närmare mitt jobb i stället. Men visst kan ödet räknas .

Nu ska vi minsann inte tappa bort varandra igen!


Vi hade en solig och fin morgon men nu har det blivit gråare på himlen men det är varmt och härligt ute ändå. Det regnar ju inte som igår då höll det på precis hela dagen.







torsdag 27 oktober 2011

"Vind i seglen".....

Ja vi har ju bara en ca femhundra meter ner till havet så i dag kan jag tala om att det blåser ute. Men det är ändå rätt mild luft som strömmar in. Det ser grått och vått ut överallt men det kan ju bli bättre framåt dagen. Vilket vi får hoppas.
Jag ska fara ner till stan idag och försöka få ordning på en del jobb. Hoppas på tur.
Har skrivit en lista så jag inte skulle glömma de viktigaste.
Ska gå in på telia också för nu får det vara nog med att inte ha en telefon som fungerar. Den ena ska ju ha en ny spiralsladd,en mycket trevlig leksak tycker Elsa som gillar när den dinglar , har fått införskaffa flera. :)
Katten är för klok måste jag säga hon ser ju allt nytt här, i morse fixade jag med datorsladdarna så att vi inte skulle snubbla över dem. Jag satte fast tejp vid tröskeln och när jag gått därifrån en stund vem tror ni var där och skulle leka med tejipen? Elsa har fått för sig att öronpinnar är kul också så hon har börjat kolla på Josefins toalettbord eller river hennes papperskorg i jakt på sådana.
JULIA en fråga till dig: Tips på någon tidsfördrivande leksak till en AKTIV katt/ Som är så söt o snäll annars.?

Jag såg ju att de där gammeltidens telefoner är tillbaka och jag vill ha en sådan. Nu finns det bara i rött och svart men egentligen spelar färgen ingen som helst roll. Vad då tänker ni ,vad för gammal- ny telefon? Jo en COBRA!.


De finns säkert i flera läckra färger om man frågar för ja g har sett rosa,turkos och mintgrön på bilder.


Ska väl annars inte göra så mycket mer än det vanliga här hemma.








Busiga katter kanske kan lära sig det mesta i sin omvärld , Ha nu en bra dag alla som är här inne idag!

Godissugen!


Ja det är ju Halloeen nu snart och alla -r vi ju sugna på något riktigt smaskigt. Vare sig man inte firara denna grej så kan det ju vara gött till kaffet( med eller utan ben. Benen kan man ju ta av lakritsremmar eller de andra smakerna om man vill. Det blir ju gott framför tv:n.



Spindel cupcakes till halloween. Choklad cupcakes med choklad frosting. Garanterad hit på halloween festen!!!










Ingredienser

Chocolate cupcakes:
60 gram smör
4 msk kakao
2,3 dl socker
2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1,2 dl standardmjölk (rumstemp.)
1 lätt uppvispat ägg (rumstemp.)
1,2 dl kokande vatten

Chocolate frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ dl kakao av god kvalitet
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Dekoration:
Chokladströssel








Alla hjärtans dag cupcakes
Chocolate Cupcakes med DDL Frosting
VARIATIONER !!!!!!!!!!!!!

Captain Jack Sparrow CupcakesRaspberry Chocolate Cupcakes




s

Höstfint kanske.....


TYCKER ATT DESSA BILDER PASSA SÅ
BRA IN PÅ EN FIN ÅRSTID!







Var ju ut och traskade i skogen igår, det var ju ett stålande väder och milt förstås. Jag plockade in lite lingonris,mossa och kottar. Jag är ju sådan som person att ser jag något som ser ut att användas denna årstid så plockar jag rätt på det. Nu var det väldigt fina små grankottar som bara låg där.
Jag började fixa min lilla dekoration här utanför med materialet jag hade och några flugsvampar fick lysa upp i krukan också liksom de små änglarna jag hittade. Nu ska jag bara se om jag kan hitta en vacker krysantemumplanta dit också. En liten lykta ska också dit men än får det gå med ett ljus.
På ICA igår hade de dessa blommor för 20 kr, fast jag hade redan betalat och var på väg ut så ides inte gå tillbaka. Det går flera tåg! Det var tre färger i en kruka.
Kommer snön så får jag ta in det och ha ute på balkongen.

Ja på balkongen där är det tomt, bara bordet står där i ett hörn och denna gång lade jag ner trädgårdsstolarna på golvet, blev lite mer plats då.
Jag tog fram fågelmataren och fick för mig att fylla dem med hampfrön som jag hade i städskåpet. Jag har inte haft den uppe på jätte länge för skatorna är där och lever om.
Första året vi bodde här hade vi alla slags vinterfåglar på balkongen må ni tro, verkligen en upplevelse må ni tro.

Har sett en massa nu också och bestämde mig för att hänga upp den igen. Men vet ni vad jag upptäckte? Jo Grannarna här omkring hade tänks tanken de också, så nu är vi "konkurrenter" om småfåglarna Ha,ha!

Elisabeth snett emot (pysseldamen) hade en talgoxe vid sin matare i morse.



De säger ju att man inte får hänga ut fågelholkar mm /för det skräpas ner etc, men det struntar vi ju blankt i lite matande måste vi ju få ha och det är kul att kika på de små varelserna.

Nerskräpning av människor sägs det inget om här inte men jag tycker det har blivit lite för mycket häruppe på höjden där vi bor.
Varför kan man inte ta in sitt papper eller lägga det i en papperskorg istället?


Jag kikade ut alldeles nyss och än ser det ut att bli en lite gråare dag mot vad vi är van men vi får välan se hur det blir längre fram. Det är inget kallt ut så det måst ju vara några plusgrader i alla fall.





tisdag 25 oktober 2011

Frostnätter....


Det kan man gott och väl kalla dessa höstnätter. Jag hade inte satt i motorvärmar- sladden, men gick ut tidigt på morgonen och gjorde det. Det resulterade i att jag faktiskt fick skrapa rutan i alla fall. Varför det då, jo den hade inte slagit på alls. Men det gick bra ändå, och det är ju bra att man har utblandad spolarvätska och lite värme på i bilen då man kör. det skulle ju imma igen alldeles för fort annars. (Ja immar igen gör det ju i början tills det bilen blivit varm .)
Jag har nog varit rätt duktig idag om jag får säga det själv för jag har slängt och sorterat grejer och gamla papper, dvs räkningar mm. Vad ska man spara sådant för, det tittar man ju sällan på igen och de ligger bara på ett ställe i en låda,. Ja man ska ju spara dessa i tio år har jag hör, men det gör inte jag.
Nu är det bara Josefin som måste sortera det hon ska ha kvar resten slängs och sedan ska dessa lådor in i en städad skrubb.

Urväxta kläder ska sedan sorteras i en stor låda och sedan skänker ja det till Rädda barnen eller Hoppets stjärna. Det bruka ju gå till behövande barn i Afrika.

Jag var och kastade hushållssopor idag och utanför där låg ett lock till en grill som legat i skogen förut men det är nog barn som dragit det ditåt. Jag tog hand om det i alla fall för jag fick en ide´ - jag ska göra ett höstarrangemang i den och ha den här utanför. Ska plocka lite mossa i morgon om vädret är lika fint som idag. Sedan borde man ju kunna fixa ett ljus att ha i den. Typ gravlykteljus ,eller tycker ni inte jag ska placera ett sådant i denna grej? Passar det tro?

Nu finns det ju inget att plocka från rönnarna men jag fick en annan ide´, ska väl fota det senare så får ni se.
I vår tänker jag gräva ner den lite och fylla den med jord och plantera något tjusigt.

Har väl tänkt på detta lock tidigare men jag har inte riktigt tordas lägga beslag på det,men idag när jag såg att det låg där det låg så.....

Till middag har vi ätit risgrynsgröt,och smörgåsar. Det är så gott och det går rätt snabbt och tillaga det. Man har ju alltid ris av denna sort hemma och mycket mjölk.
Denna gången hade vi även kanel till.

Blir det rester så kan man ju bara blanda i lite grädde och vaniljsocker och man får ris-ala-malta.

Jag väntar nu på att få följa matprogrammet, halvåtta hos mig och sedan ska jag gå ut och stoppa i motorvärmaren och kolla upp ordentligt så den kommer igång! :)




Hittade ju locket med färdog dekoration på google! JIPPIE!

Tänkvärt!

söndag 23 oktober 2011

Kyrksöndag igen!






Ja så blev det en dag på Nattvardsgudstjänsten i kyrkan här i Grundsunda församling. Jag har ju satt in bilden på den gamla fina kyrka här en gång så nu vill jag skryta med en annan fin byggnad. Nämnligen Själevads 8 -kantiga kyrka, bortanför stan och mer söder om .
Jag har inte varit in i den än men det blir väl någongång framöver. Den ska vara både ovanlig och fin säger de som sett den.

Det var som sagt nattvardsdags idag också,jag var inte upp och tog den. Det var väldigt,väldigt få besökare idag måste jag säga. Man fick lämna kollekt vid utgången idag,har aldrig varit med om det någongång.
Prästen berättade mycket ingående vad allt med denna måltid innebar på ett fint och naturligt sätt.
Nu kan vem som helst gå upp och få smaka på denna speciella grej. Den yngsta idag var 8 år.
Tiderna förändras eller vad säger nu?När en annan var yngre så måste man ju konfirmeras först och fick smaka på vinet och brödet. Nu var det några blivande konfirmander som gick upp.

Efteråt så var det samling i församlingshemmet och prästen ville att några skulle ha bakat till fikat där, så jag gjorde en snoddaskaka i långpannan med kokos på ni vet. Jag bakade en med choklad och Märit hade gjort en ljusare variant. Gunilla kom med kakor som faktiskt var så möra att de smälte i munnen.

Vi såg en gammal film om nattvarden också.

Efter kyrkan for vi och handlade ,mjölken räcker ju aldrig numera tycker jag.
Dagens lunch/middag blev strips och köttbullar och brun sås. Till efterrätt eller lite senare så hade Jenny överraskat med fruktsallad,kiwi,banan, hallon och smältchoklad och vispgrädde. Det var gott.
Jag hade ju tvättstugan också idag och det är ju det jag säger det bokades fullt idag men jag var helt ensam hela kvällen.Vädret idag har varit ett riktigt höstväder, milt för årstiden och strålande sol.


Jag avslutar med Dorotea Kyrka och de berömda Nattvardsgästerna som finns i en byggnad bredvid. Kyrkan i mitten är Doroteas och den bredvid är Risbäcks och sedan Avasjös uppe i fjällvärlden dvs Borgafjäll!

lördag 22 oktober 2011

Soliga lördag!


Jo jag ska återkomma till detta inlägg idag ,men just nu är det ett strålande väder och det går ju inte att sitta här då. Ska nu först kolla inköpslistan då det gäller maten för i helgen, och det vi glömde igår det ska jag gå till affären och köpa.
Sedan blir det lite av varje här hemma. Med bakning av fika bröd som ska med till kyrkan i morgon.Tänkte baka bullar och moccarutor. De brukar gå åt ganska bra efter vad jag minns sedan förra gången. Sedan är vi ju flera som bakar och det är ju bra.

Oj nu fick Kisse tag på musen ,måste ta och sluta bums!!!!!!!






Gamla favoriter!




Hejsan, minns ni hur kul man hade det i TV- fåtöljen då dessa gubbar var populära? Det måste ju ha varit på 1960- talets början. Minns ju att man gick alltid på bio då de visade Helan och Halvan . Minns särskilt filmen där de skulle flytta ett piano.

Jag såg faktiskt ett helt paket pris med filmerna på Åhlens här i stan för ett rätt billigt pris. Tänkte köpa dessa men så klart blev lite snål eftersom det var lite viktigare grejer vi skulle köpa den gången. Fast ser jag det där paketet igen så köper jag nog dem.






Det finns ju mycket som var kul på televisionens början förresten, minns ní "Andypandy," ett barnprogram och "Polisen i Småstad" för att inte förglömma "Siggecirkus" som var inrullad i en matta, jag tror det var i början av programmen. Det var Sigge Fyrst som spelade huvudrollen förresten. Han såg man upp till tyckte han var festlig.

onsdag 19 oktober 2011

Visst är det sant!


Jag fann den här hos en av mina facebook-vänner här i Husum/ Umeå. Skulle sätta in den där men det gick inte så bra att kopiera, så det blev ju här istället. Det var väl trevligt!

måndag 17 oktober 2011

Måndag igen!

I natt har det åter varit lite kallt. Men nu visar det sig att det blir en riktigt fin höstdag igen. Jag har inte satt på mina vinterdäck men de ska på i denna veckan i alla fall.
Väntar på telefonsamtal om ett jobb jag var in och pratade om, på en affär i stan. Det är ju närmare att köra in dit och bensinpengarna räcker längre. :) har också lämnat en ansökan på en annan affär som sökte folk, nämnligen på Indiska.
Igår hade jag lånat ut bilen till en granne som skulle flytta till Umeå. Han ska studera där i ett par år nu och hans familj är rätt så bra grannar tycker jag.
Det skulle ju handlas mat nere på affären och man ser ju hur bortskämd man blivit med bilen egentligen, det var till att promenera hem med matkassarna. I och för sig gjorde det ju inte så mycket men vi har en rejäl lutning på backen hit upp så nog känns det allt.

Jo visst är det bra med motion förstås, men kanske mer utan tunga matkassar.
Jag undvek att köpa några tunga grejer också,som potatis,mjölsorter.
Fördelade jämt i kassarna gjorde jag ju också.

Det var tvättdag igår och denna gång var det folk som funderade om jag inte skulle vara klar någongång. Jag förstår inte detta för alla har fått en nyckel att boka in sig där med, och lika förbenat så ska de just tvätta när man är där.
Nu hade jag inte så mycket , så en av dem fick ta maskinerna efter mig fast torkningen fick hon ta någon annanstans/ jag vill att tiden i tvättstugan ska vara helig för alla som planerat in den där.

Surströmmingen på fredagen smakade bra, det gick ner fyra stycken. Lotterier fanns också,och jag tog med mig en vinst som de påpekade men ack nej jag vann inget.
Hon som jag satt bredvid hade köpt 7 lotter och vann på 5 st, man kan ju fundera hur det gick till.? :)

Vi sjöng lite också, om surströmming förstås med melodier på lingonröda tuvor etc. Ja ni förstår ju själva vad jag menar.
Kaffe och rullrån efter maten.

Jo visst ja 8:orna stod och sålde trattkantareller i lördags utanför ICA Husum och på Willys i stan, det gick bra för dem som stod här på samhället och de som blev över ligger på torkning i köket. Det ska användas till försäljning i adventstiderna tror jag. Gott till såser.
De som köpte svamparna fick en fin vit korg med sig hem också.
Det blev bara åtta korgar kvar hos oss och det är ju en bra försäljningstart inför skolresan i nian.
Den 29 oktober ska de ha en Halloweendisco för klasserna F-6 på Röda Villan eller fritidsgården här. Det brukar också ge rätt bra.


torsdag 13 oktober 2011

Kall natt....

Denna natt har det varit minusgrader så det var dags att skarapa rutorna på bilen. Men nu skiner solen och det blir en lika fin dag som det har varit hela veckan. Jag ska fara ner på stan och uträtta lite grejer.
Det blir nog inte så länge där egentligen,handla maten för helgen kan jag nog göra på vår affär.
Jag tänker göra löksoppan till lördag så det är klart. Söndagen vet jag inte riktigt men det får bli något som går lite fort för jag har ju tvätten.
Öppen för förslag något gott till middag!

Idag var det ju surströmming som gällde och jag har fortfarande inte hittat vad jag ska ta som lotterivinst dit. Man behöver ju inte ta med något alls. Jag tänker nog inte köpa lotter där,även om sådant är spännande ibland.
Det beror ju på vad det finns för andra vinster.

Jag har nog rätt mycket ljusstakar etc som bara står där de står så detkan ju bli att jag lämnar en sådan.
Ni får höra mer hur det hela löpte ........ Hej på en stund!



Rabatter:

Jag berättade att jag höll på att göra en rabatt här utanför i helgen som var. Men bara provisorisk nu eftersom det snart är den kallare årstiden. Köper näringsriktig jord till våren mm.
När jag kom ut i dag så vad tror ni jag fick se? Jo granntanta höll på att göra en hon också. Fast hon hade varit till Nordmaling och köpt sig ett par säckar med jord. Hon gör det grundligt ska ni veta. Jag tror hon har fixat till någon sorts hylla också för hon hade en borr i handen. Hon gillar växter och hade en super häftig blomande balkong fram till nu. Likaså grannen hennes ovanpå.
Visst får hon väl göra så för mig, fast undrar om hon ändå fick ideen från mig när hon kom och pratade medans jag höll på. Finns det inte något ordspråk som liknar detta tro? " Börjar en så börjar alla" hi!

Jag har varit på jobbjakt idag fast per telefon. I morgon ska jag fara ner till stan och besöka tre ställen men först skulle församlingsassistenten ringa mig.
Berättar mer om hur det då jag vet mer!

Vädret, ja det är kallt nattetid fast denna natt som var måste det ha varit rätt så bra för slapp skrapa rutan. Har nog kupevärmare men ej börjat använda den än,men jag har gjort i ordning den . Nu är det bara däckbytet kvar kanske till helgen.

Solen har lyst upp igen och det har varit varmt ute. Jag tittade på termometern för en gångs skull och såg att den visade plus sex grader.

Det jag också har gjort idag är spelat "words with friends" på facebook, ett jätte kul spel. Man får träna sig på engelskan hi.

tisdag 11 oktober 2011

Oktobermånad!

Tänk att det redan har gått halva månaden, och jag har inte skrivit mycket här. Men det ska nog avhjälpas.
Denna månad började med att den äldre dottern fyllde år och födelsedagen firades rätt lugnt med god mat och efterrätt som hon själv hade gjort i ordning. Det blev en räksoppa och bakat bröd till, och till efterrätt marrängswisch.
Presenter hade vi ju också,och det var mestadels nyttiga saker.
Vädret var soligt och varmt för denna årstid.





Helgen som var så var den yngsta dottern på det första konfirmationslägret i Olofsfors/ Ålidsbacken. De var borta hela helgen och de fick ju vara med om diverse roliga grejer.
Ska sätta in en riktig bild från deras läger, bortse från snön o folket och sätt dit konfirmandlägret! Men de utnyttjade ju denna grill.


Jag har också varit duktig här hemma ska jag säga för det har blivit skurning av spisen,fläkten ( sådant som man kan kalla för grisgöra). Det var verkligen välbehövligt.
Det blev sedan avfrostning av frysen och plantering av växter här utanför köksfönstret.
Jag fick plantor gullspira och en stormhattar av vänner här i närheten.







Måste ju få ner dem i någon form av rabatt innan det blir kallare. Jag ska nog ta och göra om rabatten till våren och lägga på lite mer näringsriktig jord och konstgödsel så ska de väl börja växa.
Man kanske inte törs använda sig av kospillning här på området, får väl grannarna på sig då :)
Fast i och för sig så borde de ju vara vana med utsläppet från fabriken och surstömmingen HI,HI! Fast lukten är inte så det stör tycker jag, från fabriken.

På tal om surströmming så tänker jag gå och äta den fisken nere på Kyrkans Hus på fredag/ det är hyresgästföreningen som bjuder. Det var 40 st som anmält sig så vi får hoppas att det är en blandad kompott. Man skulle ha en lotterivinst med sig också, har ju en del saker som står och aldrig används, ljusstakar till exempel.




På lördag är vi en bil fattigare hi, för Christoffer ville låna den för han håller på att flytta och jag har ju en dragkrok. Borde ju lägga på vinterdäcken tills dess också.

Får ju tillbaka den innan söndag så vi kan fara till kyrkan. Det är ju i Grundsunda den ligger, en medeltids kyrka och det är rätt nära med bil .



söndag 9 oktober 2011

Höst!



Bara en liten grej som dök upp i kväll. medans jag sitter här och skriver så hör jag hur det blåser därute. Jo jag var till tvättstugan också och fick känna på detta fenomen. Det kommer säkert att hålla på i natt.
Denna bild hittade jag p googlesökningen och tyckte att den var bra för det för tankarna till sommaren som gått och nu till hösten, det ser rätt kallt ut att sitta i båten medans det stormar på havet. Mysig bild faktiskt!