söndag 24 juli 2011

Ja nu har vi också lite att!" skryta" med när det gäller regnande. Igår kväll kom det rätt mycket men ingen åska alls. I morse fortsatte det men det var inte mycket det heller, lite lätt sommarregn alltså och nu är solen på väg upp igen.
Jag köpte två lit er jordgubbar igår men tänkte ju att detta pris borde ju vända snart eller kanske det har med frakten hit upp. Det borde ju inte vara så helller fast jag vet ju att när det gäller bensin så blir det ju dyrare då de har lång väg uppåt i Sverige. Fick den förklaringen då vi var till Borgafjäll i alla fall. Inte vet jag vad man ska tro heller folk pratar och pratar så man gör väl som man vill, lyssna eller inte.
Tillbaka till dessa jordgubbar, det var inte Finnerödja denna gång, måste vara någon privat för det var jätte fina och stora gubbar må ni tro.
Det är ju faktiskt gott med både frukt ,och grönsaker så här års och det mår man ju bara bra av.

Ska väl inte göra så mycket speciellt idag mer än städa upp lite och börja packa inför Vasaresan på tisdag. Min kusin hade varit på Bergskär länge och planerar att åka ner till Helsingfors snart igen. Vi kommer nog att få se Bergskär och testa deras nya motorbåt också.
Vi ska bo på fastlandet några dagar och sedan får vi se om vi kan övernatta på skäret också.
Någon dag för shopping i Vasa blir det också innan vi far hem igen.
Bilen får stå vid hamnparkeringen i Umeå i alla fall, blev för dyrt att ta de med också., när vi ju bli hämtade av en småkusin till mig och han skjutsar oss direkt till Oravais. Jag lovade att han skulle få en kaffetår och " Nyholms" grisar. Ja det är munkar iform av en gris med äppelmosfyllning och en specialitet i just Oravais där de bakas.

Ja så heter bageriet där det bakas jätte goda grisar med socker på, och de ska nog ätas på en gång!

lördag 23 juli 2011

Hälsa på hundar...

Idag är det strålande sol medans jag såg att längre söderut är det spöregn. Nej då måste man ju vara ute så mycket som helst. Man vet ju aldrig om det skulle komma hitåt också.
Jag ska i alla fall tvätta på eftermiddagen Det måste också bli tillfälle att åka och kika på de där hundarna. Tiken Candice är kanske en möjlighet att kunna ta, men det beror ju på om ägaren vill ha oss som fodervärd eller så. Vi skulle få ha den som prov en vecka sa hon.
Jag vet egentligen ingenting om det där med fodervärd så det skulle jag bra gärna vilja ha klart för mig. Kostnaden för hunden vid köp kan ju bli rätt dyrt kan jag tänka mig.
Det återstår ju att se, vi ska hälsa på dem idag tro jag.
Måste j u ut och helghandla lite mat också.
Har ni tänkt på att jordgubbarna är fortfarande dyra, när ska de egentligen bli normalpris på dem?
Kanske man tjänar på att plocka själv!

fredag 22 juli 2011

Broderi-tavla-minnen....

J

Bild 1.
Den visar min mors folkdräkt från Oravais, Finland. Jag har den kvar fast mor hade gjort om den till en kjol i stället, egentligen var det ju lite synd men hon tyckte nog att det var bättre för att kunna få använda den mer här i Sverige.
Numera har den fått vara påskakärring klädsel.

Bild 2. Det är Pörtoms folkdräkt vilken jag fick låna utav en släkting i Michigan, då jag skulle ha den på vår examen till förskollärare i Solna 1979. Jag tror det var så här att jag for till USA på ett bröllop (Debbies) jag överraskade henne faktiskt men jag varr ju bjuden dit fast hon visste inte att jag tackat ja. Okej tillbaka till dräkten ; Jag hälsade på hos Nina Orr och då fick jag testa klädseln så jag kunde ha den och lånade den med mig hem till Sverige.
Vi bestämde att i stället för att skicka den med posten så skulle hon komma och hämta tillbaks den senare på sommaren och det gj orde hon j u,

På avslutningsdagen den 20 december 1979, hade jag den och Birgit hade sin fina från Vörå, Kerstin hade en från Hälsingland och jag har för mig att den fjärde hade en tjej från Skellefteå eller om det var någonstans i mellansverige det också. Jag minns inte vad hon hette men Britta tror jag det var, måste kolla på fotot.
Det var ju en rätt kul grej i alla fall tycker jag.
Vi sjöng alla ROSEN av Arne Quick minns jag och det var en annnan tjejs ide´ men måste nog kika på kortet jag minns inte vad hon hette, men jag ser dem framför mig.

Bild 3. Kyrkan däruppe, var ett broderi som Ninni köpte i Pörtom med stramaljstygn och den sydde hon på medans jag var där. Den blev jätte fin må ni tro. Jag har för mig att hon hade två stycken av samma broderi förresten. Hon var född i Pörtom men vid 11 år emigrerade hennes familj till Michigan.

Svenska språket behöll hon hela tiden trots att det bara pratades engelska runt omkring henne i alla år, vilket jag tyckte var bra gjort. Hon gjorde många resor till både Sverige och Finland också,och brevväxlade med släkten här i Skandinavien.

Jag kan skriva hur mycket som helst om detta men ni kanske skulle bli för uttråkade att läsa dett men kanske jag kan berätta mer vid ett senare bloggtillfälle!




onsdag 20 juli 2011

Ledig!




Idag skulle jag ha jobbat tidigt, men när jag ringde damen jag skulle till här på samhället så ångrade hon sig, trots att jag försökte allt för att få komma till henne.
Vädret har varit så soligt och varmt hela dagen. Det är kvavt också , men det måste ju ha något att göra med ozonlagret för det har väl aldrig varit på detta vis förr om somrarna här uppe.
Okej man ska ju inte klaga heler utan det är bara att vara glad att sommaren är fin under dessa tre månaderna i alla fall.
Jo man kan ju tro att det aldrig regnar i Husum mer an ett par stänk,hi,hi!

Jag har varit på biblioteket idag och faxat ett papper så jag få någon lön snartl Det råkade bli mitt i deras lunch fast det gick bra ändå.
Har sedan inte gjort så mycket mer än torkat av några golv här hemma och dammat av grejerna i vardagsrummet.
Ja inte med proaquan precis men mina egna redskap.
Skulle ha tvättat upp lite men det var fullt i tvättstugan, men det kan ju finnas en lucka i morgon kanske .
Ska ju iväg och jobba i morgon eftermiddag,gillar inte då det blir sent och jag måste in till stan och lite till.




måndag 18 juli 2011

Åsele marknad!

I lördags var vi alltså upp till Åsele och det blev kanonväder,varmt och soligt. Det var ju som sagt mycket folk fast det var ändå rätt behagligt att vandra omkring där bland stånden. Det brukar vara mycket mer en lördag kändes det som.
Jag köpte inte så mycket tre små billiga julbroderier blev det , två tavlr med domherrar på och en landskapsbild med texten god jul, fast jag tänker ändra den texte till välkommen i stället.
Det blev ju förstås lite hemlagade karameller, nackdelen med dessa är att de tar slut så fort, och de är ju rätt söta i smaken också. Inte bra för figuren hi! Det blev de där choklad karamellerna ni säkert stött på under marknader,och sedan några med mint ovh choklad pluss mintkyssarna.
Vi helghandlade i Åsele innan vi for hem och köpte lite att kalasa på under resan hem. Då blev det grillad kyckling,potatissallad och en vanlig färdiggjord sallad med räkor bland annat.
Det var sååå gott.
När vi sedan fortsatte hemåt så stannade vi äntligen vifd loppiset i Studsviken . Där har jag tänkt stannat flera gånger må ni tro och det var nu inte den sista heller. Det var kul att gå in i bodarna och titta på allt han hade där,mycket gamla grejer och små, små gulliga prydnadsaker, husgeråd etc.
Jag köpte ingenting men såg lite nostalgiska grejer som jag minns från då jag var barn.
DET ÄR Ju KUL ATT GÅ PÅ LOPPIS! det var faktiskt första gången jag besökte ett.

Nu äntligen kom regnet till oss ,det är tur att det kommer kvällstid för då kanske det klarnar upp och är bra uteväder i morgon.

Idag har jag haft ett återbesök hos en som köpte en maskin från mig , så vi har gått igenom den och jag bjöd på wienerbröd till fikat.
De är så nöjda med allt och de lovade att jag skulle få några plantor att plantera här utanför lite senare.
Det är gullspira som jag hade utanför där vi bodde i Dorotea och som jag inte kunde ta med mig. Nu kanske jag ´kan fixa så jag får en fin uteplats på framsidan till nästa åt.
Dwet blir ju som en avskild plats ja som en blommande häck då de växer och frodas. Man kan inte ta dem då de blommar. Det är också fint med riddarsporre emellan dem. Fast jag vet inte om det kallas gullpra föresten. .

Igår var vi till Hemsjö och hälsade på några bekanta, de skulle kika på min apparat mm. Kerstin är min skolkamrat från grundskolan och vi lekte mycket på den tiden. Hon bjöd oss på mat,det var gott dvs korvstroganoff, sallad och potatis. Till efterrätt blev det kaffe och glass med nyplockade hjortron för dagen.

Vi gjorde ett stopp i Haffsta på vägen hem och visade Eva vår apparat och hon bjöd på kvällsfika,the och rostat bröd med tillbehör. Jag har aldrig smakat fikonmarmelad men det var inte så tokigt må ni tro plus en bit lagrad herrgårdsost till.
Eva och jag träffades 1975 på en skola i Härnösand förresten, vi brevväxlade också ett tag och nu är vi hemmahörande i samma stad.

fredag 15 juli 2011

Åsele marknad!

Ja det är dags att besöka Åsele och dess stora sommarmarknad i morgon. Vi brukar hyra en stuga i Fredrika men nu blir det ju bara en dag för vi kanske om jag hittar en billigare resa över bottenviken så blir det en tripp till Vasa, och Oravais nästa vecka någongång.
Jag har bokat boende preliminärt i Oravais. Det blir nog shopping i Vasa för skolstarten i augusti. Jag kanske Wasalandia eller Tropiklandia får ett besök också.
Men först Åsele. Vi far nog härifrån rätt tidigt i alla fall, och fikar efter vägen. Det ska bli kul och se om man träffar någon man inte träffat på länge också.
Kanske något billigt köp. Det btukar bli en massa strumpor på denna markand för det går alltis åt.
Skriver mer om det i morgon,nu ska jag gå och titta på laget från Vilhelmina på TV.

"HEJA VILHELMINA"







INLANDSBANAN HÄR OCH STATIONEN PÅ BILDEN ÄR DOROTEA OCH TÅGET KOMMER FRÅN V.MINA!

onsdag 13 juli 2011

Onsdag, vecka 28.

Idag har jag jobbat i stan, det var ett evigt körande och jag räknade bensinpengar.... Varför så mycket körande, jo i tisdags så sålde jag min sista maskin som jag hade hemma med tillbehör och det blev ju så att jag saknade en till mina visningar idag. Nåväl jag ringde en kompanjon och han sade att vi skulle möta upp i stan innan min visning började. Jag ringde honom och han sade att han inte hade tid att fara in från Bjästa och att jag skulle hämta grejerna hos honom. Nu är det ju så att jag känner inte till de områderna söder om Ö-vik så bra, men jag for ju dit i alla fall.Väntade in honom mitt i Bjästa centrum och jag fick mina pinaler.
Jag for och tankade på en gång där,men oj vad bensinen var dyr, 14.87 kr.
Jag for sedan till min visning i Nordanås,rena landet alltså. Stället var så vackert ,deras hus låg fint mitt ute på en lägda och man såg det från stora vägen.
De hade lite bråttom .så jag bestämde att det var bäst att boka en ny tid eftersom jag ville ju inte känna mig stresssad under visningen av maskinen, och JAG vill verkligen de ska se hela och vilken underbar dammsugaren verkligen är.
Jag for in tíll stan och gick upp på "blåbär" och drack lite kaffe och en liten mintkaka efter att ha ätit en korv med bröd.
Jenny och Josefin gick och shoppade på stan medans jag gjorde mitt jobb etc. Efter att de ätit lunch på Max så kom de till gallerian där jag var och vi gick lite i affärerna där och sdan till bilen och iväg till nästa visning i Billsta en annan by ute på vischan.
Där fick jag ett paket med 12 ägg, bruna sådana, de hade bara bruna höns som gick lite överallt,
När visningen var färdig så var jag mer hungrig så jag var tvungen att köpa mig en hamburgare på Sibylla häer i Husum. Det var gött må ni tro.
Jag har inte varit in på det stället på år och dar. men det var samma ägare som jag minns tog över stället ungefär då vi flyttade hit.
Hon har också god mjukglass nu. Men har ni tänkt på vad mycket man kan ha i den mer än glass, som olika smaker på strössel ,och olika toppings.
nu ska jag gå ut i bilen och hämta in mina ägg,glömde ju dem där, det kanske är 12 kycklingar där i morgon annars, hi,hi, hi! :)

tisdag 12 juli 2011

Värme och åter värme...

Välkommen hit till en fortsatt solig och fin dag. Jag sk ulle ha jobbat bortanför stan idag men det hade tydligen blivit något missförstånd mellan dem som ringer upp jobb och hade bokat in denna familj idag fast det var i morgon.
Därför blev jag ledig till 17.00 i kväll.
Hinner ju göra en massa andra viktiga saker då. Måste ju handla något att äta igen och mjölken börjar ju "sina", ja ta slut helt enkelt.
Fast det ska nog bli plättar och hallonsylt idag kanske lite grädde eller glass till.

söndag 10 juli 2011

Leding idag!

Idag skiner solen så fint igen och värmen fortsätter förstås. Det blir fika ute i det gröna och lite bad förstås. Jag ska se om jag kan få in några foton därifrån så småningom.
Jag har inte badat i år så vi får väl se i. Man kan ju annars sitta på bryggan och fundera :)

lördag 9 juli 2011

Grillat i kväll.....


Ja efter regnet så blev det ju solsken och temperaturen ar åter i "topp".
Efter det att vi var ner och införskaffade det nödvändiga i matväg för denna helg så tog jag det lilla lugna ett tag.
Vi hade ett par skivor av bog kvar så då blev det bestämt att ta fram Rustagrillen igen och det för andra gången sedan inköpet före midsommaren.
jag har lånat denna bild från googlebilderna,men vår är lite mindre än denna och sedan är det en väska till så man kan ta den med på våra campingtirer eller utflykter.
Till detta blev det också potatisgratäng och Kiviks goda drycker.
Det är ju specialptriser på dem nu , fyra stycken för 18 kr. Måste ju säga att de är mycket bätre att ha hemma än bara läsk.
Väl kylda så smakar de bara godare.
Tog sedan kaffet på balkongen och några sommar kex eller de där smaka mera rånen ni vet, de med fyllning.
Det var rätt hett på balkongen så jag gick in för att göra någon nytta......:)

Uppfriskande...


Det känns ju bara fint med lite regn just nu på förmiddagen. Det kom lite fint sommarregn först som sedan togs över av ett riktigt spöregn. Jag var ut och kollade om vi fått en gratis morgontidning idag och då höll det uppe. Det brukar vara reklamtidningar som kommer någongång då och då, fast oftast är det ju om något specielllt om Husum.
När jag sedan tittade på baksidan så spöregnade det igen, det är ungefär som regnet skulle ha delat upp sig ,:)
Just nu försöker solen att komma fram igen så vi får se om det blir én tur till Ledings bad eller om vi tar det i morgon.
Jag ska i alla fall fara och helghandla lite mat som vanligt.
Vi hade ju tänkt och grilla idag. Det går ju också att steka i stekpannan om så skulle vara.....


I alla fall känns ju luften behagligare än igår, regnet är ju bra som rensar bort alla dåliga partiklar i luften och ny lyft kommer till!

fredag 8 juli 2011

Fredag igen....

Idag är det lika varmt och skönt som det varit hela veckan. Det inbjuder ju til att vi måste fara till någon sjö eller om det blir själva havet och ta med oss utflyktskorgen.
I alla fall är det planerat att göra en lite längre tur i morgon lördag, för då bär det av till Lediings badplats utanför Björna.
Ett krav har jag på badställena och det ska helst vara en kiosk där så man kan köpa sig en glass :).
Igår kväll hade jag inte fått någon som jag skulle fara och visa upp Aquan till, det kan bero på att mina leads är för få för när de ringer upp de som står där så kan de ju ha något annat för sig och ber dem återkomma senare. Nu är det ju sommartider men semestrar etc.
Jag fick i alla fall 25 nya igår och frun där jag var får en gratis vinöppnare om tre veckor som tack. Den är fin må ni tro för servera säljer den för 600-700 kr.

Jag hittade en fin gomorgon bild igår kväll, som jag hade tänkt testa på härinne och det var mitt sätt att hälsa alla ni välkomen in här idag! :)!!!!!!!!



torsdag 7 juli 2011

God morgon alla vänner!

03.gif

lite ledigt idag....

Idag skall det tömmas lådor i ett gammalt skrivbord här hemma, det står lite i vägen för annat och jag har en granne som vile ha det. Ja han samlar ihop möbler för att ha i sitt studentboende i Umeå nu i Höst.
Jag har haft detta skrivbord sedan jag var barn. Ett gammalt -50 tals bord med bokhylla på framsidan och det har även varit min fars då han jobbade på polisstationen i Sala.
Jag har fått tag på ett mindre bord till datorn och ska flytta in densamma i ett annat rum . Vi håller på att göra om lite här. Det måste man ju ibland. Men då är det bäst att ta tum för rum och se hur det blir.
Ska slänga bort soffan också, ska försöka få tag i någon bäddsoffa och fåtöljer också. Men vi måste ju också se vad plånboken säger. :)

onsdag 6 juli 2011

Värmen fortsätter!

Idag har jag fått tagit det lite lugnare ,men en demonstration hade jag och det var på en härlig plats, ute på landet en liten bit utanför Husum.
Jag sålde nästan en till. Men på det här stället kunde jag inte visa hur skurdelen fungerade för hon som bodde i huset hade för tillfället inget vatten,det hade blivit något tokigt med brunn etc.
ja det är besvärligt när sådant händer om man bor i ett hus. Hade det varit i en lägenhet har ju det funnits en hyresvärd att ringa.
Jag visade henne hur den fungerade genom att berätta . Allt gick ju relativt bra i alla fall. Hon ville ju ha grejerna men kunde inte riktigt bestämma sig och jag är ju rätt ny som säljare. Hon ville tänka ett par dagar sade hon och sedan höra av sig till mig.
I morgon ska jag till en i stan,som bor på en adress som jag aldrig hört talas om förr. Tittade efter här i datorn men fann inget så jag får nog gå på telefonbeskrivning av folket som bor där i stället. Jag hoppas att jag får sälja denna då. Känner på mig att det ska gå bra, för hon som jag var hos förut en gång skrev detta namnet på en lista och borde ju ha pratat sig varm om den suveräna maskinen.

tisdag 5 juli 2011

Sommarvärmen fortsätter .....Ja det är säkert.

Idag har jag fortsatt på mitt jobb, har varit hos två stycken familjer och försökt sälja en PRO AQUA.
Jag har nämnligen fått ett jobb där det gäller att fara ut som säljare . Man far ut på s.k. leads eller de personer man är hos ska skriva upp ett par av sina nära och kära eller bara vänner och sedan rings de upp nere på kontoret och om de vill ha någon visning eller inte.

PRO AQUA är en suverän maskin må ni tro och en mycket bra investering för livet. Det är en dammsugare som kan göra allt eller det mesta i ett hem. Fönnstertvätt,tvätta mattor och golv,rykta hästar, dammsuger på djupet av mattor etc. ja det är så många fler finesser så om ni blir uppringda av någon person som säljer denna tacka inte nej till besöket ni ångrar er inte jag lovar!
Ha en fortsatt trevlig kväll alla ni som läser detta!Rena roboten va???????? :)

måndag 4 juli 2011

Voff,voff...

ja nu har vår lilla helghund farit hem till sig. Det känns ju tomt efter den sötingen.
Vi hade henne från torsdag till idag måndag för matten och hussen skulle fara bort . <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Men jag har aldrig matat en hund med sked förr,:) Men Cina åt så lite och åt hellre när maten hamnade på golvet än på eller i sin skål.
Den åt bra från skeden förstås.
Gillade att sova i sängarna på natten också.
Ibland så hoppade den upp i knäet på mig ,precis som katter gör. Har aldrig sett eller varit med om en hund som gjort så som hon.
När man gick ut med henne så var det nästan som hon trippade fram.
Förhoppningsvis så ska hon vara med valpar också. Men det visar sig nog så småningom.



söndag 3 juli 2011


Lite finsksommarnostalgi ,det kan ju inte skada eller hur. Här är det som vi kanske kommer att fara med motorbåt och en hel mil ut i Bottenviken. Ja själva släktsommarstugan ligger så långt ut och det är ju bara berg överallt,tallskog i massor. De har tyvärr rivet ut lita av det gamla vilket jag inte gillar, de underbart fina våningssängarna med minnena finns inte kvar, man kunde dra för med enskilda draperier. Förr minns jag att man skickade ut disken genom fönstret på baksidan och den som kände för diskning kunde göra det. :)
Nu har de en glasveranda också fast den har jag sett,och en källsre i golvet där.
Bastuhuset är nytt ockdså.
Men ingen elektricitet eller dylikt finns och fortfarande står utedasset kvar.

Ska nog förse er med bilder om vi kommer dit i sommar!

lördag 2 juli 2011

Juli!

Ja veckorna verkar ju flyga sin väg då man börjat arnbeta. Jag ska faktiskt ta ut de lediga dagarna nu denna nya månad för annars står de och förfaller. Soligt och fint väder då vill jag att vi ska vara lite mer tillsammans och kanske fara ut någonstans. Som det ser ut nu så hoppas jag att min kusin hör av sig snart om när de tänker faratill Bergskär för jag måste ju ha båtbiljetter över den lilla pölen då.
Jag eller vi har också bestämt att till Åsele marknad måste det ju också bli en resa till, fast jag vet inte om vi hyr en stuga i Fredrika igen,kännns långt att åka till Åsele från där varje dag då bensinpriset är dyrt.